2013-12-27 17:55:20• hírek • Kocsis Zoltán

Több ezer gazdátlan munkakönyv Szatmár megyében

Noha immár három éve „kivonták a forgalomból", a munkakönyvnek továbbra is fontos szerepe van: az abban jegyzett ledolgozott éveket annak segítségével lehet igazolni. Ennek ellenére napjainkban meghaladja a tízezret azon munkakönyvek száma, amelyek a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség polcain gazdátlanul porosodnak.

10.634 - szám szerint ennyi munkakönyvet nem vettek fel gazdáik az elmúlt három évben. A munkakönyveket ugyanis 2010 december 31-i kezdettel szüntette meg a román kormány. Akkor előírta, hogy mindenkinek magához kell vennie az okmányokat, hisz az addig ledolgozott éveiket ezentúl is azzal kell igazolniuk. Az azt követő periódusban ledolgozott munkát már a munkaadó által kiadott igazolvány bizonyítja.

Adina Filip, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség igazgatójának tájékoztatása szerint eleinte 164 olyan munkakönyvük volt, amelyek tulajdonosait nem tudták azonosítani - a rendőrség segítségével viszont sikerült ezt a számot 29-re csökkenteni. Legtöbb esetben tévesen megadott, elírt személyi szám okozza az igazolás nehézségeit.

Filip elmagyarázta, hogy az időközben elhunyt személyek munkakönyveit más már nem veheti magához. Azoknak viszont, akik az elmúlt évtizedekben egy könnyebb jövő reményében elhagyták az országot és külföldön dolgoztak tovább, az igazgatónő azt ajánlja: vegyék magukhoz a dokumentumot, később a nyugdíj értékének megítélésekor nagy szükség lehet rá.

Amíg az arra jogosultak magunkhoz nem veszik a munkakönyveket, azok maradnak a Területi Munkaügyi Felügyelőség dohos, porlepte, pókhálós polcain. Hogy meddig? Amíg a minisztérium másként nem dönt sorsukról.

Szatmár megyében a Területi Munkaügyi Felügyelőség Szatmárnémetiben, a Hegyi (Lucian Blaga) út 41. szám alatt található székhelyén juthatnak hozzá munkakönyveikhez az emberek hétköznaponként 08.00 - 14.00 órák között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: